svētdiena, 2013. gada 10. novembris

Laulības

Tā kā daudzām laulībām pienāk tik pretīgs vai nelaimīgs gals, būtu ciniski uzskatīt, ka to pamatā bijusi mīlestība. Tas nozīmētu atzīt, ka mīlestība nespēj saturēt cilvēkus kopā. Daudz pareizāk būtu teikt, ka mīlestības vispār nav bijis un laulība, kurai pienāk gals, ir kā ekonomiska rakstura līgums, kas tiek pārtraukts.

Džonatans Ko "Gadījuma sieviete", 2004. 54.lpp.

2 komentāri:

  1. Sengrieķu valodā ir četri darbības vārdi, kuri apraksta mīlestību. Eoss (eros) - kaislīga mīlestība, iekāre. Mīlestība, kuru raksturo fiziska iekāre.Filia (philia) - draudzība. Stergēma (storgēma) - mīlestība radinieku starpā - vecāku un bērnu, brāļu un māsu attiecībās. Agape (agape) - nesavtīga, dievišķa mīlestība. Mīlestība, kura rodas nevis no ārējas ierosmes, bet nāk no cilvēka paša. Tā ir tāda mīlestība, kura kādu mīl nevis viņam piemītošu īpašību dēļ, bet gan pati no savas pārpilnības. Agape ir mīlestība nevis uz labo, kas cilvēkā ir, bet mīlestība, kas grib darīt un dara cilvēku labāku. Nesavtīga mīlestība, kas neprasa, bet meklē, kā dot un dot no sevis.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies par komentāru! :)
      Piebildīšu vien, ka Mīlestība, manuprāt, ir pārpersonīga un tā neapstājas pie kāda noteikta cilvēka un neietiecas kādā cilvēkā, vien tās izpausmes formas... Tāpēc jau mēs katru cilvēku savā dziļākajā būtībā izjūtam citādāk..
      Par citātu - tas iezīmē mūsdienu pasaulē dominējošās materiālās vērtības un cilvēku pragmatismu... Ne jau vienmēr, protams... Vispārināt nedrīkst!

      Dzēst