svētdiena, 2013. gada 10. novembris

BEZ PVN "Reits"

Jau albuma vāciņa attēls – fragments no O. Vailda romāna „Doriana Greja ģīmetne” – atklāj, ka albums kopumā ir par dzīvību, spēcīgām alkām pilntiesīgi izbaudīt dzīvi relatīvajā pasaulē, būšanas jēgu. Laikam jau tas ir iespējams vien tad, kad ir izveidota vērtību un prioritāšu skala un atrasts balanss starp visu tā, lai būtu mīlēts un lai būtu, ko mīlēt, lai neatrastos karātavās kā notiesātais, lai vienkārši būtu Pats ar trūkumiem un vājībām – visām savām ēnām. Es Pats – idealizēta paštēla, citu un sabiedrības vēlamo tēlu kopsumma. Vismaz „Reits” gadījumā…
Un katra diena iesākas ar mūžam mainīgo rītu – robežšķautni (arī tilts un durvis to apliecina..), kurā ar nelielu devu neziņas, šaubu un uztraukuma izšķiras nākamie soļi, darbi un pārdzīvojumi. Izvēle. Kas es esmu starp miljardiem citu? Kam ir patiesā nozīme? Kā saglabāt cilvēcību un nepazust pūlī – klausoties, kā zāle dīgst, vai skrienot?
Savukārt pirmā dziesma „Pyrmuo” klausītājam ataino galveno albuma izveides īpatnību – muzikālais vēstījums ir konceptuāli un idejiski ļoti nozīmīgs, vietumis pat dominējošs, atstājot tekstuālo informāciju kā papildu līdzekli izpratnes veidošanai. Šķiet, ka teksts un tā izteiksme (pasniegšanas veids) tiek pakārtota mūzikai, nevis otrādi. Atsevišķas dziesmas ir klausāmas, ignorējot to, kas tiek pateikts, bet pievēršot uzmanību tam, kā tas tiek izdziedāts. Ja par pašmērķi izvirza tekstu, tad liekas, ka dziesma kaut ko būtisku zaudē.. Tādēļ jāklausās vēlreiz, J vienkārši ļaujoties savām izjūtām. Uztverts jau tiks galvenais, vismaz katram klausītājam noteiktā laiktelpā nepieciešamais. 
Pavisam subjektīvi: dziesma „Zuoleite”, manā skatījumā, ir muzikālā un tekstuālā vēstījuma brīnišķīgs apvienojums, fantastisks gabals, ko ir vērts noklausīties vairākas reizes pēc kārtas, novērtējot visas sīkās nianses, kas ir iestrādātas dziesmā. Laikam tieši dziesmu muzikālie ievadi un starpspēles ir visinteresantākie šajā albumā. Otra favorīte – „Asom tepat” – savu nedaudz ironiski atklāto dzīves izlobīto atziņu, iepriekš minētās instrumentālās starpspēles un dziesmas kompozīcijas dēļ. 
Kopumā – mākslinieciski baudāms albums!

Sk. - https://soundcloud.com/bezpvn/sets/bezpvn-reits

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru