trešdiena, 2014. gada 23. jūlijs

Dižs top dižāks dižojoties!





Pēc nedēļu gara dažādās krāsās izrotātu pasākumu cikla 19. jūlijā Ančupānu kartodromā notika Rēzeknes novada svētku noslēguma pasākums – novada dižošanās – ar plašu un daudzveidīgu piedāvājumu klāstu. Tas nedaudz atgādināja brīnišķīgu vasaras pilnbrieda ziedu pušķi, kas mēģināts iedabūt vāzē, kas ir nedaudz par mazu. Ziedu klāsts ir plašs un viss bezgala jauki smaržo, veidojot neatvairāmu un idillisku aromātu kompozīciju. Taču, tā kā to nebrīves laiks ir mirklīgs, katra ziedu unikalitāti atsevišķi līdz galam neizdodas notvert un izbaudīt.
Pasākumā varēja uzspēlēt strītbolu, patrakot bērniem līdzi piepūšamajās atrakcijās vai pavērot citu sportisko azartu, nedaudz vēlāk – izstaigāt pagastu nojumju aleju, vērojot brīvdabas ekspozīcijas (ziedu, gleznu, māla trauku un rokdarbu) un radošās performances, iejūtoties citā laikā un sasveicinoties ar vēsturiskajiem un mitoloģiskajiem tēliem, arī izgaršojot tradicionālos ēdienus un dzērienus (sieru, maizi, medu, alu, šmakovku). Vēl pēcpusdienā bija iespēja izbaudīt profesionālo atzinību guvušo koru, vokālo grupu un ansambļu, tāpat arī vietējo un ārvalstu viesu folkloras kolektīvu sniegumu. Savukārt brīnišķīgi siltajā vakarā ikviens varēja izvēlēties sev tīkamākos mūzikas stilus, mūziķus vai grupas, lai dzirdētu jau sen zināmas un pavisam jaunas dziesmas un lai no sirds izdejotos.
Visa tiešām bija daudz! Nesteidzīgā solī ar laisku gulšņāšanu uz līdzpaņemtās segas vai pārlieku ilgu čalošanu nemaz nebija iespējams aptvert visu kultūras programmu. Īpaši tas ir attiecināms uz velīnā vakara muzikālo daļu, kad vajadzēja pārvērsties par zibenīgo stratēģi ar skrupulozu rīcības plānu, cenšoties izbaudīt visu interesanto uz abām skatuvēm. Cita lieta, ja pasākums ir fons citām aktivitātēm, piemēram, tērzēšanai ar draugiem, vecmeitu ballītes svinēšanai, kārtējā alus kausa cilāšanai utt. Lai kā tur arī nebūtu, katram ir tiesības atpūsties tā, kā labpatīk un kā sanāk. Tomēr rodas pārdomas, vai nebūtu lietderīgāk noslēguma pasākumu rīkot divas dienas vai vismaz sākt agrāk, lai it visam pienācīgi pietiktu laika un uzmanības?
Taču man tās bija brīnumjauki pavadītas deviņas stundas, kuras pagāja nemanot gan pasīvi ļaujoties notikumu pašplūsmai, gan aktīvi iesaistoties pasākuma līdzradīšanā. Pozitīvi vērtēju interesantās pagastu prezentācijas, tās tiešām bija kā mazi Lielie stāsti par cilvēkiem, lietām un vietām. Pārvarot latviešiem brīžiem tik raksturīgo pieticību un kautrumu, braši un ne bez iemesla dižojās visi 25 pagasti, rādot to, kas katrā vietā ir atšķirīgs un unikāls, bet vienlaikus arī uzsverot šīs dažādības vienotību. Dzīvā mozaīka, kas nerimstošā kustībā mainās krāsās, smaržās un attēlos, bet saglabā izveides materiālu – sirds siltumu, darbu un piederības sajūtu mājām.
Informācijas, dažādu sajūtu, smaržu un garšu piepildīto pastaigu pa novada pagastiem nomainīja gaisīgs viedums koncertā „Dziedam un dejojam savam novadam”, kurā ik mūzikas skaņa, izdziedātais vārds un dejas solis radīja neaprakstāmi brīnišķas mentālās tirpas, liekot uz brīdi sajusties kā irreālās laiktelpas piederīgajai. Savukārt pēc nelielas atelpas, vakara un nakts koncertā uz abām skatuvēm skanēja citādāki ritmi un daudz laicīgākas noskaņas, arvien vairāk kāpinot apmeklētāju emocionālo ekspresiju.
Rokenrola cienītājus iepriecināja atraktīvā instrumentālā grupa „Big Al & The Jokers” ar teatrālo solistu Algirdu Šuminsku, 80. gadu popmūzikas fanus – „Bad Boys Blue” ar hīta „You’re a Woman” dubultporciju, kantrī mūzikas piekritējus – latviešu grupa „Klaidonis”. Rokmūzikas mīļiem bija iespēja baudīt Ivo Fomina, grupu „Bez PVN” un „Dabasu durovys” priekšnesumu. Jāpiebilst, ka abas latgaliešu rokmūzikas grupas demonstrēja jaunus un interesantus muzikālos eksperimentus no topošajiem albumiem. Jaunu muzikālo materiālu ar latgaliešu dzejnieces Annas Rancānes vārdiem prezentēja grupa „Sovvaļnīks”, arvien vairāk par savu izteiksmes veidu izvēloties smagā metāla žanru.
Īpaši vēlētos izcelt atsevišķu mākslinieku sniegumu koncertā, vispirms – pārliecinošo un enerģētiski uzkausēto folkmetāla grupas „Green novice” uzstāšanos, kas bija grupas visiespaidīgākais koncerts no iepriekš piedzīvotajiem. Klausītāju sajūsmu un ovācijas pamatoti izpelnījās Olgu Rajecka ar savu pozitīvismu un tautā populārajām, līdzi dziedamajām dziesmām. Savukārt „Dzelzs vilka jauno Jāņu orķestris” ar muzikāliem efektiem un dziesmu tekstiem gaisā aktivizēja vasaras naktīm piestāvošo nedaudz neķītro un pagānisko noskaņu.
Par spīti zibens švīkām debesīs un pāris kautrīgām lietus lāsēm, elektrības īslaicīgam zudumam un neveiklām nebūšanām ar fonogrammu, izmētātām plastmasas glāzēm un pudelēm, dažu cilvēku trakumam un pat pēdējā autobusa reisa savlaicīgumam, pasākums tiešām bija vasarīgi piesātināts un pozitīvi dzīvs! 
Pašās beigās noteikti jāuzsver, ka Rēzeknes novads var dižoties ar bagātu kultūrvēsturi un tradīcijām, entuziastiskiem cilvēkiem un viņu sasniegumiem dažādās dzīves jomās. Dižošanos ar savējiem apliecināja arī pasākuma laikā plīvojošais novada un Latgales karogs.


Par pasākumu vēl arī te: 

http://rezeknesnovads.lv/rezeknes-novada-dienas-aizvaditas-krasni/ 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru