Autora pirmā īsprozas
krājuma tekstulēni, lai gan mazliet bērnišķīgi dullojas,
niķojas un nepadodas garlaicībai, noteikti nav slīcināmi vai norokami kaķulēni (kā tas notiek stāstā „Bļadzkys
sleicinuošona”), bet ir ievērības cienīgi un aplūkojami virsraksta poētikas
kontekstā.
Divpadsmit dažāda
izmēra teksta gabaliņi kā pusjēlas olas, apceptas uz skārienjūtīgas plīts
virsmas tik no vienas puses elektrības taupīšanai un kulinārajai modei par smalku
izpatikšanu. Laikmetam līdzi jātur! Citu citam cieši piekļaujot un spuraino
egoismu un narcismu apspiežot, tie ir aplieti ar mērķtiecīgi un pilnīgi nejauši
sagrābstītu ikdienas situāciju, personāžu un izjūtu majonēzi pabiezā kārtā
šķietami ideālā veseluma un vienlaikus sadrumstalojuma demonstrējumam. Pa virsu
kā siers ir pabārstīts tiešums un naturālistiska objektivitāte lietas
nopietnībai un patiesam godīgumam, tāpat arī cilvēcisko vājību, neveiklu
gadījumu, problēmu vai pat neveiksmju notušēšanai. Vienpus pieglaudies nenoplacis
un mazdrusciņ bravūrīgi pašpārliecināts pozitīvisms kā gandrīz pilnīgi
nogatavojies tomāts, otrpus plakanas gurķu šķēlītes – koķeti vilinoša ironija (vietumis
pat mazsālīts sarkasms) un pašironija ar augstu saslietām mākslīgajām diļļu skropstām.
Tepat arī saulespuķu eļļā apcepta ķieģelīša
riciņa – erotika, līdzīgā guašas krāsu piesūcinātās otas brīvajiem
vilcieniem uz putekļainas bloknota lapas, kas nebūt nešņurkst pēc pliekanības. Sāls
un pipari – leksikas krikumi: kāds anglicisms un rusicisms, barbarisms un
žargonisms, citvalodas frāzes un vārdu spēles.
Garšīgi un interesanti,
bez drosmīgiem mēģinājumiem pārsteigt ar sveštautu garšvielu salikumiem un bez
visgudriem centieniem ko ietekmēt, pārveidot vai, mīunžē, vēl
nosodīt. Katra paša ziņā – pasmaidīt, nobubināt zem deguna kādu skarbāku vārdu
vai atzīties piedzīvotā atpazīstamībā.
Labu apetīti!
(..)
vēļ daži centimetri i nakauneiba uorā. A sīviški tod puormat, ka veirīši tik
par seksu viņ dūmoj. (29.)
Dažreiz
tai i saīt, ka puosokys puorsaceļ iz dzeivi, a dažreiz dzeive iz puosokom. (118.)
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru