svētdiena, 2014. gada 8. jūnijs

Ziemeļmeita ir palaista atvaļinājumā :)

            Divu brīnišķīgu, nepieskatītā brīvsolī palaistu skuķu spontānā ideja - sēsties četrriteņu, uz priekšu kustošā (a)bilī un aizbraukt pie kaimiņiem paklausīties dzeltenā bilingvālā bukletā izlasītas, tad tīmekļa vietnē youtube.com. izvēlētas, atmiņā atsauktas un ar iespaidiem apaudzētas latviešu mūzikas grupas klātienes uzstāšanos. 
            Pateicoties mūsdienu komunikācijas ierīcēm, uzticamajiem draugiem - četrstūriem, divatne tikpat ātri un neplānoti tiek iemainīta pret jauku cilvēku satilpšanu divos transporta līdzekļos ar nelielu un bezgala smalku karieti arīdzan! Kopā viennozīmīgi ir interesantāk!

            Kad nu veiksmīgi esam klāt pēc nedaudz citu (a)biļu maldināšanas pie gājēju pārejas, no vienas puses demonstrējot zaļo signālu, no otras puses - sarkano, saausāmies - fonā skan kaut kas no klasiskās mūzikas un no garām ejošiem ļautiņiem samērā bieži - latviešu valoda. Ju-hū! Caurvijošais latviskums!

            Kas ir maz vai daudz? Skatoties no paredzamās mērķauditorijas šajā laiktelpā - gana daudz, bet no tā, ka šis ir bezmaksas pasākums - pamaz. Mums vieta atradās un neviens pavisam tuvu klāt neberzējās, tanī pat laikā nebija sajūta, ka esam pūļa imitētāji! :)

            Pēc ļoti būtiskām aktivitātēm (publisko tualešu atgādāšanas tuvāk cilvēku pūlim un ar klusiem daudzkārtējiem lūgumiem tumsnējo mākoņu aizgaiņāšanai), tas nu var sākties - grupas "Jumprava" 30 gadu jubilejas pirmās kūkas, arī dziesmu ziņā.  
           "Zelta sastāvs" un dziesmas galvenokārt no tiem laikiem, kurus atceros visai miglaini vai vispār neatceros. Tomēr atsevišķas dziesmas brīnum skaistas un dziedāt līdzi + dejot rosinošanas. Īpaši vēlētos izcelt sev tuvās un iepriekš zināmās dziesmas: "Prom no pilsētas", "Tālu aizgāja", "Sprādze" un "Lidmašīna", arī balādiskā "Par rozēm". 
           Kopumā izbaudītais brīvdabas koncerts liek pārvērtēt, vai es vispār izjūtu grupu un vai tās stāsts ir savīts ar manu stāstu? Vai šiem stāstiem ir kādi saskares punkti? Atbildes neseko. Pauze. Man "Jumprava" ir nedaudz kas cits, ne gluži dzirdētais koncertā. Laikam dažu dziesmu līdz mielēm dziļa pārdzīvošana nenozīmē visa grupas repertuāra mīļošanu. Priekšstatu gāšana no troņa :) 
            Tomēr pūļa (t.sk. mūsu grupas) vislielākā vilšanās pēc grupas divreizīgas izsaukšanas uz skatuves bija dziesmas "Ziemeļmeita" nesadzirdēšana :( Var jau saprast, ka dziesmas izpildīšana liktu dažiem "Zelta sastāva" locekļiem pasīvi un nedaudz neveikli stāvēt vai pavisam noiet no skatuves, bet nu nedrīkst, vienkārši nedrīkst ignorēt tik uzbāzīgi pieprasošu fanu lūgumu. Man jau pat liekas, ka pietiktu ar palaistu meldiņu, tauta pati nodziedātu dziesmu un visi būtu apmierināti. Jā, līdz ar to pēc koncerta lielāko daļu klausītāju vienoja neizpratne. Kā??? Tiešām??? Un tad nu pilsētas ielās sākās dusmu izvirdumi (re, grupai, iespējams, netieši nāksies uzņemties atbildību par dažu labu huligānismu) un dziesmas izpildījuma dažādās versijas, izmantojot dzīvo izpildījumu vai mobilās ierīces :) Arī mēs dziesmu noklausījāmies vairākkārt, ērti iekārtojušies (a)biļu sēdekļos, bet tik ļoti gribējās tā kārtīgi izlēkāties pie šīs dziesmas!
            Mājup ceļš bija gan sarunām piepildīts, gan arī muzikāli piesātināts. Tik forši, klausoties īsto mūziku īstajā vietā un laikā un ar īstajām tumbām un, protams-protams, īstajiem cilvēkiem, ieiet tādā kā nerealitātes dimensijā, aizmirstot visas nebūšanas, neizdarītos darbus un vēl jā-izdarāmos darbus. Mirklīgs ārpuspasaulīgums ar galvas izkratīšanu un izdziedāšanos kā atbrīvošanos no visa liekā! :)  "Nedzirdēju, Dievi krīt..." :-) Ehh, "Dzelzs vilks", Ivo Fomins, "Prāta vētra" un pat tādas zvaigžņu grupas kā "Tranzīts" un "100 debija" :-) :-) :-) 

              Atlaidiet, ka nesanāca atkārtoti klātienē dzirdēt "Bi 2", tas būtu ko vērts! Citreiz! ;)
             




Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru